Zé Radiola

Zé Radiola született José Olimpio da Rocha néven. Becenevét, melyet sokkal többen ismernek, mint eredeti nevét, egy gyermekkori balesetének köszönheti, aminek következtében egyik karját csak szokatlan szögben tudja behajlítani. Az embereket a furcsa szögben hajló karja a gramofon lemezlejátszó karjára emlékeztette. A Zé pedig a José egy rövidebb, becézett formája. Jaboatão dos Guararapesben nevelkedett, ami mára már Recife, Pernambuco tartomány fővárosának egyik elővárosa. Korai éveiben nem sok minden utalt rá, hogy egyszer a brazil jiu jitsu nagy alakjai között találja magát. Engedve a tenger hívó szavának, már gyermekkorában szörfözésre adta a fejét, tinédzser korára már a profik táborát erősítette. Annyira bejött neki a szörfözés, hogy Brazília 16 legjobbja között rangsorolták. A szörfösök élete sok utazással telik és Zé ezek során megismerkedett egy brazil harcművészettel a capoeirával, amiben később mester fokozatot szerzett. A kilencvenes évek elején Sao Paolóban találkozott és szeretett bele a lágy művészetbe.

Mire 1996-ban visszatért Pernambucoba már kék öves volt, de a közelben nem volt egy akadémia sem, ahol folytathatta volna az edzést. Nem volt mit tenni, nyitott egy akadémiát és elnevezte Free Style akadémiának. Az akadémia vezetésére Charles dos Anjos kérte fel, akinek több tapasztalata volt a jiu jitsuban és magasabb szinten állt, mint ő.

Ahogy telt az idő, egy versenyen összefutott Carlos Gracie Juniorral. Ez a találkozás az azóta eltelt eseményeket ismerve egy kisebb fajta ősrobbanással ért fel. Zé meghívta az ifjabbik Carlos Gracie-t, hogy tartson egy szemináriumot Pernambucóban. Ez annyira jól sikerült, hogy innentől kezdve Zé rendszeresen átruccant Rió de Janeiróba, hogy Carlos Gracie Jr. –tól és csapatától tanuljon. Hogy kifejezze elköteleződését, csapatát is elkeresztelte Gracie Barra Pernambucora.

Charles dos Anjost közben a kötelesség az Egyesült Államokba szólította és az akadémia vezetését immáron Zé, mint lila öves a saját kezébe vette. Zé nyíltszívűsége hamar rajta hagyta nyomát a csapaton. Állhatatosságával, amivel szponzort próbált találni versenyzőinek, valamint a tanítás melletti elköteleződésének meglett az eredménye. Tanítványai egyre sikeresebben szerepeltek a versenyeken, amiken elindultak.

Az azóta eltelt időben a Ze mester iskolája rengeteg jobbnál jobb versenyzőt adott a világnak. Zé Radiola mester olyan neveket ismertetett meg a földharc központú brazil küzdőművészettel, mint Braulio –és Victor Estima, Otavio Sousa, Lucas Rocha és a magyar szempontból a legfontosabb személy Max Carvalho.

Zé Radiola mester a BJJ egyik legelismertebb vezetőjévé vált az eltelt évek alatt, akinek kezei közül számtalan bajnok került ki. Már az ötvenes éveit tapossa, azonban még mindig partiban van a nála fiatalabb, világklasszis versenyzőkkel is.

(Forrás:http://totaldamage.blog.hu)